Џулија Горин о документарцу

skica-spica

ПИШЕ: Џулија ГОРИН
Трејлер можете видети овде.

Биће интересантно видети филм пун ретких документарних снимака и фотографија, нарочито оних о савезничкој издаји Михаиловића и Југославије, као и о мало познатој чињеници да је, према америчком обавештајном официру из Другог светског рата, пуковнику Роберту Мекдуелу, Ватикан имао потребу да прикрива варварства против православних Срба од стране католичке Хрватске – Хитлеровог савезника који је заслужио казну. Черчилу је била потребна помоћ Ватикана у одржавању Ирске под контролом и тако је постигнут договор: Југославија ће бити предата комунистима, који су вешти у сузбијању информација; Хрватска ће бити утопљена у Југославију и тако постати губитник без губитка; Тито ће постати велики партизански ратник против фашиста, који ће без обзира што је имао 300 састанака са њима – бити наш човек да помогнемо свима да забораве ко је коме шта учинио, под комуњарском заставом братства и јединства.
Филм долази у право време, с обзиром да је најновији понос и дика ЕУ, Хрватска, управо именовала првог женског председника, Колинду Грабар-Китаровић, из нео-усташке странке председника из 1990-тих Фрање Туђмана. Као један од многих „бивших“ НАТО фашиста, она обећава да ће наставити фину хрватску традицију минимизирања страхота у Јасеновцу.
О тим страхотама “Харетз бук ривју“ објавио је недавно књигу “Пакао звани Јасеновац“ Ирвин Милер, коју је са хрватског на хебрејски превела Мирјам Стинер Ејвизер (“Јад вашем“ публикације).
Драго ми је што је “Јад вашем“ издавач ове књиге, јер када сам 2007. била тамо, међу експонатима о Холокаусту нигде није било ни речи о Јасеновцу, па чак ни о усташкој Хрватској. Да ли истина коначно избија, после 70 година сузбијања?
Још једна књига која је управо изашла о Другом светском рату, је дело истраживача и филммејкера Милослава Самарџића. Књига, која има исти назив као и филм, даје основе о Другом светском рату у Југославији, уз помоћ много фотографија. Користе се недавно отворене архиве у Београду, као и документа откривена пре само три или четири године у Фрајбургу, у Немачкој, о стварној „опсади Сарајева.“ Хвала издавачу Погледи.фр, Слободану Костадиновићу, за обављање овог важног посла.
Џулија Горин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*