Филм о Дражи пред пуном салом у Србцу

IMG-48aacc14ec5c680460bdc68fbed1d3d1-V
У кино сали дома културе у Српцу, пред више од 300 присутних, 13. новембра је одржана пројекција филма “Генерал Дража Михаиловић“. Организатор је био Центар за културу и спорт, у чије име је присутне поздравио и дао кратак осврт на настајање филма и досадашњи рад аутора Милослава Самарџића, господин Стеван Умљеновић, виши стручни сарадник за културу.
Пројекцији су присуствовали и многобројни чланови Уједињеног равногорског покрета из цијеле Републике Српске, као и гости, равногорци из Чешке, те свештеници СПЦ из србачке општине. Одржавање ове пројекције филма о Дражи је имало посебан значај за Србац из два разлога – први, што је Србац био најдуже ослобођено мјесто у поробљеној Европи, што се говори и у самом филму, а други, што су оволиким доласком људи, и поред перфидних притисака и позива на бојкот од стране појединих удружења, Српчани показали да почињу полако да се кидају окови комунизма у којима се овај град још увијек налази.
Треба напоменути да је ово једини град у БиХ који још није промијенио ни један назив улице који је дат у бившој СФРЈ по неком комунистичком “хероју“ или датуму из комунистичке историје. Тим више, оволико присуство посјетилаца показује да има наде да се Србац врати својим српским корјенима.
Верољуб Малетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*