“Краљевина Југославија…“ у биоскопу Кинотеке у Београду

plakat srb copy NET

Шест епизода ТВ серије “Краљевина Југославија у Другом светском рату“, приказано је 21. фебруара 2019. године у биоскопу Југословенске кинотеке у Косовској 11 у Београду. Истовремено, у часопису “Кинотека“, једином часопису у Србији специјализованом за филм, у фебруарском броју, нашој ТВ серији посвећене су три странице. Божидар Марјановић, уредник документарних страница “Кинотеке“, поред осталог пише:

“Чак и у периоду слома комунистичке идеологије, непосредно пред распад СФРЈ, припадници нове српске елите (коју чине највећим делом `деца комунизма`) иако пропагирају либералне западне вредности, по питању четничког покрета остају на старим идеолошким матрицама. Један од првих који је настојао да и друга страна представи своје виђење ослободилачког и грађанског рата у Југославији био је Милослав Самарџић, тада уредник Погледа, листа студената Крагујевачког универзитета. Све је почело  новембарским издањем 1989 године“.

Сем у “Кинотеци“, емитовање шест епизода серије најављено је и у “Вечерњим новостима“, у издању од 20. фебруара.

51149328_2151614084904328_7413842284292079616_n

Пројекција је наишла на добар пријем код публике. Најчешћи коментари/питања били су: “Када ће ово ући у школске уџбенике?“

20190221_181752

Получасовна пауза искоришћена је за пробу документарног  филма “Генерал Дража Михаиловић“ у филмском формату (тзв. Ди-Си-Пи формат, који укључује сараунд звук 5.1), на филмском платну ширине 12 метара, са звуком на шест звучника. Проба је била успешна.

Такође, екипа “Погледа“ је овом приликом преузела делове документарног филма “Београд – престоница Краљевине Југославије“ из 1933, који је Кинотека недавно рестаурисала и дигитализовала. “Погледи“ су откупили права за приказивање делова овог филма у свом текућем пројекту, документарном филму “Заиста отписани“.

Надамо се да ће у истом биоскопу најесен бити приказани и “Генерал Дража Михаиловић“ и “Заиста отписани“, у Ди-Си-Пи формату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*