Енглеска Википедија: Ђујић и Јевђевић – нацисти!

00041 Outside the St George church, Indiana Harbor NET

Чикаго, 1951: Јевђевић и Ђујић са четницима, после конгреса Организације српских четника у слободном свету

 

Пише: Милослав Самарџић

Знамо да је српска Википедија у рукама поборника комунистичке пропаганде, међутим, ствари стоје још горе када је реч о енглеској Википедији. На њој се војводе Момчило Ђујић и Доброслав Јевђевић проглашавају ништа мање до припадницима формација фашистичке Италије и нацистичке Немачке! Испод њихових слика, под ставком „формације“, чак су стављене италијанска и немачка застава, а нема заставе државе за коју су се борили: Краљевине Југославије.

Наравно, нема ни елементарног описа њихове делатности током рата, тако да се приложеним биографијама читалац може само збунити. На пример, чудиће се како су војводе добиле државни орден Краљевине Југославије – Карађорђеву звезду – када су припадале италијанским па немачким формацијама, док је Краљевина Југославија припадала Западним савезницима?

Ту су и стандардна подметања ратних злочина: војвода Ђујић се оптужује за 1.500, а војвода Јевђевић за „543 до 2.500“ убистава! То, опет, може само збунити читаоца коме је намењено, јер је у чланцима наведено да су обојица војвода живела у западним земљама, па чак и да су те земље одбијале да их изруче комунистичкој Југославији. Тај читалац мора знати да су западне земље судиле фашистичким и нацистичким ратним злочинцима и да су их изручивале матичним земљама, попут усташе Артуковића на пример.

Који су извори ових чланака? То су пре свега комунистички аутори – српски, хрватски и муслимански комунисти – као и аутори који су из неких разлога уважавали пропаганду Комунистичке партије Југославије. Ту је неизбежни хрватски емигрант Јозо Томашевић, а ту су и британски аутори старе гарде, из доба када је Британија подржавала комунистичку Југославију, па се и њена историографија у великој мери подударала са комунистичком пропагандпм. Савремена британска историографија, на пример кроз књиге Питера Бетија и Хедер Вилијамс, далеко је одмакла од визуре „хладног рата“, тако да се на основу ње не би могле написати овакве биографије двојице војвода.

Најзад, очигледно је да су неки други емигранти са југословенских простора много активнији по овом питању од српских емиграната.

 

(Српске новине, Чикаго, јун 2016, број 692)

 

Објављено у Медијске објаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>