Филм о Дражи пред пуном салом у Србцу

IMG-48aacc14ec5c680460bdc68fbed1d3d1-V
У кино сали дома културе у Српцу, пред више од 300 присутних, 13. новембра је одржана пројекција филма “Генерал Дража Михаиловић“. Организатор је био Центар за културу и спорт, у чије име је присутне поздравио и дао кратак осврт на настајање филма и досадашњи рад аутора Милослава Самарџића, господин Стеван Умљеновић, виши стручни сарадник за културу.
Пројекцији су присуствовали и многобројни чланови Уједињеног равногорског покрета из цијеле Републике Српске, као и гости, равногорци из Чешке, те свештеници СПЦ из србачке општине. Одржавање ове пројекције филма о Дражи је имало посебан значај за Србац из два разлога – први, што је Србац био најдуже ослобођено мјесто у поробљеној Европи, што се говори и у самом филму, а други, што су оволиким доласком људи, и поред перфидних притисака и позива на бојкот од стране појединих удружења, Српчани показали да почињу полако да се кидају окови комунизма у којима се овај град још увијек налази.
Треба напоменути да је ово једини град у БиХ који још није промијенио ни један назив улице који је дат у бившој СФРЈ по неком комунистичком “хероју“ или датуму из комунистичке историје. Тим више, оволико присуство посјетилаца показује да има наде да се Србац врати својим српским корјенима.
Верољуб Малетић

Објављено у Медијске објаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>