ТВ серија “Приче из музеја“

price-iz-muzeja-web

Погледајте трејлер и целу прву сезону ТВ серије “Приче из музеја“.

“Погледи“ су недавно завршили прву сезону српске верзије документарне ТВ серије “Приче из музеја“. Прва сезона састоји се од три епизоде од по 30 минута: “Праисторија“, “Средњи век“ и “Карађорђе“.

Приче почињу од предмета из збирке Народног музеја у Крагујевцу, наставља се на местима где су нађени, као и на локацијама за које су везани. Камере су снимиле историјска места од Крагујевца и Јерининог брда код Баточине до Винче, од Борча, преко Манастора Вољавча и Црквина (споменик из 1427, на месту где је преминуо деспот Стефан) до београдске тврђаве, од Тополе и Орашца до Радовањског луга. Укупно је снимљено двадесетак локација, као и изјаве кустоса, историчара, игуманије Евгеније у Манастиру Вољавча и Љубише Спакића из Кусовца, који је на свом имању нашао више предмета из неолита (Винчанска култура).

Једна епизода серије премијерно је приказана у Старој скупштини у Крагујевцу – у првој згради која је грађена као српска скупштина.

О серији је говорено на Телевизији Крагујевац, у културном додатку, као и у емисији “Мозаик“, затим на ТВ “Данга инфо“, а чланак поводом промоције објавила је и “Политика“, 5. марта 2020.

Опширније о серији:

Епизода 1: ПРАИСТОРИЈА

Лепенски вир – место у коме је изграђена прва скулптура у историји света, у коме је настала прва религија, прво припитомљавање животиња и култивисање биљака.  Винча – место где се налазио први град у Европи. Винчанска насеља у околини Крагујевца, Дивостинска венера и други сачувани предмети. Да ли су Винчанци били Срби?

Епизода 2: СРЕДЊИ ВЕК

Прве српске државе и њихово ширење на територију Шумадије. Једина Донжон кула сачувана у Шумадији. Живот “обичних људи“ током средњег века у Србији. Шта се све производило у насељима испод Рудника? Споменик деспоту Стефану из 1427. године. Српска деспотовина у Срему – последња српска средњевековна држава. Ексклузивна мапа Деспотовине у Срему.

Епизода 3: КАРАЂОРЂЕ

Камера прати кључна места везана за Карађорђа и Први српски устанак. Оригинални предмети из Манастира Вољавча и соба у којој је Карађорђе спавао. Веза средњевековне и Карађорђеве Србије. Како данас изгледа Карађорђева пушка, из које никада није промашио?

ИСТОРИЈСКИ КОНСУЛТАНТИ Драган Крсмановић, Милутин Велисављевић ОРИГИНАЛНА МУЗИКА Добрица Андрић КОРИШЋЕНА МУЗИКА Јосиф Шлезингер “Спомени се мене“ (аранжман Добрице Андрића); Милинко Ивановић Црни; Композиције Оркестра Краљеве гарде Војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, снимљене 1927. године у Београду, дигитализовао Стеван Козобарић, Kevin MacLeod ТОНСКА ОБРАДА Добрица Андрић, Срећко Дивић НАРАЦИЈА Милош Крстовић МАПЕ Иван Матејић ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН Никола Бербаков МОНТАЖА Срећко Дивић ШПИЦА Владимир Ђорђевић ДИЗАЈН АНИМАЦИЈА Бојан Крстић АНИМАЦИЈЕ Владимир Ђорђевић СНИМАТЕЉ Срећко Дивић ДРОН Дуо дигитал медиа ВЕБ Софт Србија ПРОДУЦЕНТ Милисав Чумић СЦЕНАРИО И РЕЖИЈА Милослав Самарџић ПРОДУКЦИЈА “Погледи“ Крагујевац
ДРЖАВА: СРБИЈА / ГОДИНА: 2020 / ЈЕЗИК: СРПСКИ / ТРАЈАЊЕ: 9 епизода по 30 минута
VITFILM Kragujevac HMBIA Media MC Film consultants ltd
Град Крагујевац допринео је у значајној мери реализацији овог пројекта обезбеђивањем дела средстава за његово суфинансирање.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*