Са промоције у Љубљани

Promocija u Ljubljani

У недељу, 21. јуна, Српско друштво Задужбина је у Љубљани организовало промоцију документарне ТВ серије “Краљевина Југославија у Другом светском рату“ из продукције НИП “Погледи“ д.о.о. Крагујевац, као и предавање на ту тему. Тим поводом, приказане су епизоде 7 и 8 из другог серијала, који се бави одговором на питање: Зашто је Балкан препуштен комунистима.

Promocija u Ljubljani, 21 05 15

Гости предавачи били су пуковник авијације у пензији и војни историчар мр Драган Крсмановић и Никола Милованчев. Војвода триглавски, капетан Урош Шуштерич због болести нажалост није могао да се одазове нашем позиву, али су зато сви присутни могли да чују његово излагање у документарном филму као једнога од многих саговорника и сведока догађаја.

Многобројној публици је представљена друга страна приче, која је била дуго година прећуткивана. Чича Дража није издајник и Краљевина Југославија није капитулирала. Истина је да је краљ Петар II због силног притиска и претњи предао народ комунистима, али то не мења чињеницу да се Југословенска војска у Отаџбини активно борила против немачких окупационих снага до краја рата и да је била једина легитимна војна формација на просторима Краљевине Југославије.

О тим и многим другим чињеницама приказаним у документарном филму и изнесеним на предавању, многи присутни су се сусрели по први пут, тако да су после предавања уследила многобројна питања предавачима.

Како радили тако нам Бог помогао!

Извор

Објављено у Медијске објаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>