РТС: Промоција ТВ серије “Краљевина…“ у Бечу

Pukovnik Krsmanovic

Протеклог викенда бечка Просвјета, поново је одржала своје популарне „Сусрете и разговоре“, 2. јуна у цркви Светог Саве у Бечу. Тема је била Краљевина Југославија у Другом светском рату, а предавачи су били Драган Крсмановић, пуковник у пензији и бивши начелник Архива војске Србије у Београду и Милослав Самарџић, новинар и публициста.

Госте је поздравио отац Ненад Михајловић, старешина храма, а пуковник Крсмановић и г. Самарџић имали су надахнут наступ, сазнајемо из Просвјете.

Ова тема је изазвала велико интересовање публике, а приказано је и пар епизода истоимене серије, која се бави тешким периодом српске историје, омеђеним годинама пре, за време и после Другог светског рата.

U crkvi sv. Save

По реакцији публике, серија успешно полемише са идеолошки наметнутом историјом која је током Титове Југославије успоставила систем вредности због кога се та земља и распала. Она бројним историјским документима и сведочењима савременика показује да су у том рату међу Србима постојала два антифашистичка покрета отпора која су се борила против окупатора – Југословенска војска у отаџбини и просовјетски Титови партизани, као и трагични грађански рат и међусобни сукоб који је српски народ дубоко идеолошки поделио и који ни до данас није потпуно превазиђен.

Deo publike

Разговори после предавања били су емотивни, а питања заинтересоване публике бројна и радознала. Тицала су се односа тадашњих савезника према легалној Југословенској војсци у отаџбини и препуштања послератне Југославије утицају Совјетског Савеза и Титовим партизанима, репресалијама и злочинима тог режима над бројним грађанима Југославије, посебно у Србији, акцији спасавања савезничких пилота од стране Михајловићевих снага, високом ордењу које је генерал Михајловић после рата добио од француских и америчких власти, као и последицама геноцида над српским народом од стране НДХ током рата и улози власти у Београду током тог периода.

Gosti sa ocem Nenadom

„Да би се ми као народ вратили свом националном интересу и аутентичном српском становишту, потребно је да се и о овом тешком периоду говори на научни и прагматичан начин, да се неистине и лажне чињенице којима су генерације варане преиспитају и коригују, а да се једна од бројних српских подела – на „партизане“ и „четнике“ – демистификује и најзад превазиђе. Као и сваки други народ, морамо се посветити свом правом идентитету и међусобном јединству. То је подједнако важно за све припаднике нашег народа, ма где живели, јер ми генерацијама које долазе не смемо да пренесемо бесмислене сукобе „, рекао је председник Просвјете, проф. Срђан Мијалковић. Захвалио је гостима и бројној публици на овој лепој вечери и позвао их на јединствену подршку раду одбора СПКД Просвјета у Аустрији.

Извор:

http://www.rts.rs/page/rts/ci/Dijaspora/story/1516/vesti/3160381/bec-istinom-do-nacionalnog-pomirenja.html

 

Објављено у Медијске објаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>