“Новости“ о ТВ серији “Краљевина Југославија у Другом светском рату“

plakat B2 SR hor NET

У уторак 30. маја 2016. године, најтиражнији дневни лист у Србији, “Вечерње новости“, донео је опширан чланак о документарној ТВ серији “Краљевина Југославија у Другом светском рату“. У наслову је наглашено да је права за емитивање откупила и државна телевизија Пољске у Варшави, као и да је заказана прва биоскопска пројекција у Београду, за новинаре.

Највише пажње посвећено је причи о београдском подземном покрету отпора током Другог светског рата, на челу са потпуковником Жарком Тодоровићем, чије тајно име је било “Валтер“. Немци су заробили потпуковника Тодоровића марта 1943. године. Он је био један од ретких заробљених четника који је преживео концентрациони логор Маутхаузен. После рата власти социјалистичке Југославије ипак су га прогласиле за ратног злочинца. Тада је он био официр француске Легије странаца, а потом високи функционер француске владе. Разуме се, Французи су одбили да га испоруче комунистима (иначе, западне земље нису испоручиле комунистима ни једног припадника војске генерала Драже Михаиловића). То све није сметало комунистима да на основу подвига Тодоровићевих илегалаца снимају ТВ серију “Отписани“, али тако да те подвиге приписују свом подземном покрету отпора у Београду, који је био доста слабији и малобројнији од четничког.

У чланку се први пут износи у јавност да је екипа серије дошла и до филмских записа на којима се виде словеначки четници, из Словеначке кинотеке у Љубљани, поред 450 минута архивских филмова из кинотеке Националног архива у Вашингтону и 150 минута из Југословенске кинотеке у Београду.

Укратко је представљена и екипа ТВ серије: аутор Милослав Самарџић, историјски консултанти пензионисани пуковник мр Драган Крсмановић, бивши шеф Војног архива у Београду и историчар Милутин Велисављевић, као и стручни консултант и продуцент Милисав Чумић из Велике Британије.

Новости

Објављено у Медијске објаве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*


*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>